Kan man fyre en ansat, som udtaler sig samfundskritisk?

27/01 2022

Holdninger, etik og moral er begyndt at fylde meget på jobbet. Flere ledere oplever, at medarbejderes holdninger kan skade organisationen. Det er, fordi holdningerne strider imod virksomhedens.

Flere ledere frygter derfor medarbejderes udtalelser. Der ses en stigende konflikter mellem ansattes ytringer og et firmas værdisæt.

Der er kommet en del sager frem, hvor medarbejdere har udtalt sig kritisk. Udtalelserne har ikke stemt overens med arbejdspladsens værdier.

For nyligt delte en mandlig ansat racistisk indhold på nettet. Det var i strid med firmaets politik. Manden blev derfor bortvist.

Sagen blev bragt for retten, hvor firmaet tabte. Her var dommen, at manden var inden for sin ytringsfrihed. Bortvisningen var uberettiget.

Ansatte kan ytre sig, som de ønsker. Dog skal de slå fast, at de taler på vegne af dem selv og ikke arbejdspladsen.

En medarbejder kan bortvises eller fyres, hvis den ansættelsesretlig loyalitetspligt brydes.

Man må altså ikke komme med udtalelser, der er i direkte strid med sit firmas produkt.

Man kan som virksomhed godt sige, at man ikke vil forbindes med bestemte emner.

Det er op til retten at afgøre, om en fyring er rimelig. Fx i sager, hvor en person er blevet fyret for at udvise racistisk sympati.

Et firma skal præcisere, at en ansat ikke må ytre sig politisk i arbejdstiden. Og at man må ikke udtale sig som repræsentant for virksomheden. I firmaets personalehåndbog kan regler om ytringer bl.a. stå.

Ved hjælp af en håndbog kan man sikre sig, at alle medarbejdere har den samme viden. Så står man også bedre stillet som arbejdsgiver.

Børsen, 27/1-22