D. 22. marts 2022 blev det vedtaget i Beskæftigelsesministeriet, at det er slut med at spørge om kandidaters alder. Loven træder i kraft d. 1. juli 2022.
Formålet er, at ansøgere til jobs ikke vurderes på deres alder. De skal vurderes på deres kvalifikationer. Mange unge mennesker og seniorer vælges fra på baggrund af deres alder.
Dermed sker der en ændring i forskelsbehandlingsloven. Loven har hidtil ikke sagt noget om, at man eksplicit ikke må spørge om en ansøgers alder. Loven er til for at beskytte folk fra at blive forskelsbehandlet på kriterier som køn, race osv.
Det betyder også, at det skal være slut med at udfylde felter om alder og fødselsdag i rekrutteringssystemet. De bliver nemlig fjernet.
I jobopslag må der heller ikke stå, at der ønskes personer fra en bestemt aldersgruppe.
Der vil gælde særlige undtagelser, hvis man fx skal ansætte folk under 18 år. Eller hvis der skal gives særbehandling pga. seniorpolitik.
Dansk Erhverv opfordrer til, at arbejdsgivere tager lovforslaget til sig allerede nu. Dermed kan de sikre sig at leve op til ændringen, når den træder i kraft.
Når loven er trådt i kraft, får man bøde ved overtrædelse.